Specializari

Studii LICENTA - 4 ani

       - Ingineria Materialelor
             - Inginerie Economica
                 - Ingineria Mediului
                     - Ingineria Medicala

    Studii MASTERAT - 2 ani

       - Sinteza si procesarea materialelor metalice      
- Tehnici avansate pentru procesarea materialelor metalice 
        - Stiinta si expertizarea materialelor metalice       
- Protectia mediului in industria materialelor metalice        
        - Ingineria și Managementul Producerii Materialelor Metalice
- Biomateriale metalice
       - Stiinta si managementul materialelor metalice

      Studii DOCTORALE- 3 ani

              - Programele doctorale se desfășoară cu frecvență.
       - Finanțarea programelor doctorale se realizează din resurse proprii ale IOSUD – UPB sau cu plata taxelor de școlarizare, conform reglementărilor legale în vigoare.
- Programele doctorale de cercetare se pot desfășura în limba română sau într-o limbă de circulație internațională (engleză, franceză, germană, etc.), cu avizul favorabil al mentorului.

Despre noi

Traditiile invatamantului metalurgic in Romania sunt vechi, avand originea in dezvoltarea metalurgiei feroase si neferoase pe teritoriul tarii noastre. Astfel, dupa aparitia primelor unitati industriale metalurgice in Banat, in secolul al XVIII-lea, la 23 ianuarie 1729 ia fiinta scoala de Mine si Metalurgie feroasa de la Oravita, transferata apoi, dupa 60 de ani, la Resita, unde in anul 1771 s-a pus in functiune uzina noua cu 2 furnale mari pentru acea vreme si 3 ateliere de drugi de fier: unul pentru fier de scule si altul pentru poleit.

Primele notiuni de metalurgie sunt introduse de Gheorghe Asachi in anul 1813 in cursurile de inginerie de la scoala Greceasca din Iasi. intr-un studiu din anul 1842, efectuat de o comisie din care a facut parte si Gheorghe Asachi, s-a propus introducerea unui curs de Metalurgie in anul III la sectia de Ingineri de Exploatare.

In anul 1867 se reinfiinteaza prin decret, scoala de Poduri, sosele si Mine cu durata de 5 ani. in anul IV erau prevazute doua sectiuni:
– Poduri si sosele;
– Mine, care cuprindea si cursuri de Metalurgie.

Aceste cursuri cuprindeau nu numai cunostinte stricte de metalurgie ci si cunostinte mai largi din domeniul prelucrarii secundare si a utilizarii metalelor si aliajelor. Cu timpul, cursul s-a intitulat „Tehnologia metalelor”, denumire care s-a pastrat pana in zilele noastre.

Realizari romanesti !

Calea ferata bucuresti predeal

Podul cale ferata Anghel Saligny

Turnul parizian august Eiffel

Stiati ca ...

Calea ferata Bucuresti Predeal

In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal. In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice.
Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu.
In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea inventiei romanesti.
Cunoscut in Franta, anonim in Romania

Podul cale ferata Anghel Saligny

Podul Regele Carol I (redenumit în perioada comunistă Podul Anghel Saligny) a fost construit între 1890 și 1895 pentru a asigura legătura feroviară între București și Constanța.
Podul de peste Dunăre are o deschidere centrală de 190 metri și alte 4 deschideri de 140 metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri de 60 metri.
Deschiderea centrală de 190 m era cea mai mare din Europa continentală.

Turnul parizian August Eiffel

Pe fiecare piesa de metal din turn scrie: "Made in Resita - Romania"
Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu.
Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea.
Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.

Contact

(021) 410-9624

Splaiul Independentei 313 sector 6 Bucharest

decanat_sim@upb.ro